След приемането на Финландия в НАТО мнозина се чудят какво може

...
След приемането на Финландия в НАТО мнозина се чудят какво може
Коментари Харесай

Най-смъртоносният снайперист на всички времена?

След приемането на Финландия в НАТО мнозина се чудят какво може да предложи северната страна на Алианса. Държавата има изключителна военна традиция и доста герои, като най-бележит е Симо Хаюха, именуван Бялата гибел.

Хаюха е роден през декември 1905 година и умира през април 2002 година на 96 години. Снайперистът има забележителна военна кариера и се счита за най-смъртоносния в международен мащаб и до през днешния ден.

Той служи в армията по време на Втората международна война и Зимната война сред Финландия и Съветския съюз от 1939 до 1940 година

Още от дете Симо Хаюха показва завидни стрелкови умения. Родният му дом бил изпълнен с титли от надпревари по пукотевица, само че самият Хаюха не обичал да се хвали с достиженията си. Едва по време на войната той става известен.

През 1925 година, когато е 19-годишен, той стартира наложителната си военна работа.

Още в ранните години на службата си Хаюха се прочува измежду военните с неповторимите си снайперистки умения. Негов биограф написа, че младият боец извънредно тъкмо пресмятат дистанции от 1 до 150 метра.

При една от стрелбите Хаюха уцелва цел 16 пъти от 150 метра в границите на една минута. Това се счита за извънредно достижение, защото Хаюха стрелял с пушка, която би трябвало да се зарежда всякога преди пукотевица, написа btv.

Магическият стрелец

По време на Зимната война Хаюха убива над 500 руски бойци за по-малко от 100 дни – по приблизително петима дневно и то в условия, в които съвсем няма дневна светлина.

Документи от финландската войска водят статистика за убийствата на Хаюха.

22 декември 1939 година – 138 убийства за 22 дни

26 януари 1940 година – 199 убийства (61 от тях в границите на 35 дни)

17 февруари 1940 година – 219 убийства (20 за 22 дни)

7 март 1940 година – общо 259 убийства (40 за 18 дни)

Хаюха в никакъв случай не разяснява обществено тъкмо какъв брой хора е умъртвил, само че през 2017 година е открит негов спомен, в който има лист със заглавие " Моите грехове “. Там той пресмята, че е умъртвил към 500 души.

Заради точната пукотевица руските бойци дават прякора Бялата гибел на Симо Хаюха.

Смъртоносна рана

На 6 март 1940 година Хаюха е тежко ранен от експлодиращ патрон на Червената войска. Той е ударен в долната лява част на челюстта и остава мощно деформиран до края на живота си.

Тогава бойците го откриват в купчина от тела на други бойци в безсъзнание.

Слухове за гибелта на Хаюха плъзват във Финландия и Съветския съюз, само че той се разсънва седмица по-късно. Тогава Хаюха чете за личната си гибел във вестниците и написа публично писмо, с което да опровергае слуховете.

Прекарва 14 месеца в болница, където са му направени 26 интервенции.

Финландската войска

Всяка година Финландия тренира към 21 000 нови бойци, които се причисляват към резервата от към 280 хиляди души. От тях 10 хиляди се викат всяка година за опресняваща военна работа.

Около 870 хиляди финландци на възраст от 17 до 60 са годни за военна работа при потребност.

Финландия е наричана " Най-силната артилерия на Западна Европа “, защото включва в арсенала си 1500 оръжия.

Относно финландските снайперисти – те се славят по целия свят за безусловно незабележими.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР